Egyre többször ér az a kellemes meglepetés, hogy a jegyes fotózás, esküvői fotózás után a pár amolyan visszatérő vendég lesz és megkeresnek kismama fotózással, keresztelő fotózással illetve gyakran szülinapi fotózással is. Ez utóbbiak gyakran szombatra esnek, így sajnos az esküvői fotózások miatt ezeket ritkán tudom elvállalni, de szerencsére van pár szülő, akik hajlanak a szülinapi zsúr fotózása helyett egy amolyan külön napos kis stúdió fotózásra.

Egy egy éves kisbaba esetén, legyen az kisfiú vagy kislány azért valljuk be, nem a fotózás az az elfoglaltság, ami a top 10-es lista élén szerepel. Ott van, jelen van (már amikor épp nem rohan el), kis trükközéssel még rá is néz a fotósra, de maradandó élményt inkább csak a szülőknek nyújt.

Mi volna, ha ez nem így lenne? És nem a szülőknek készülnének a fotók a szülőkről, akik mellett van egy statiszta (a gyerek), hanem valóban a piciről szólna az esemény és olyan képek születnének, amiken látszik, hogy vidám és boldog, tetszik neki az, ami ott történik.

Kb. 10 évvel ezelőtt amikor az első műtermemet építettem, láttam valakinél, hogy a fehér háttere nem a hagyományos 272cm-s papír háttér, hanem valami erős műanyag. Kiderült, hogy egyszerű tgk ponyva van méretre szabva és azt használta. Annyira megtetszett a dolog, hogy nekem is venni kellett egyet. Ez a fehér teherautó ponyva a mai napig megvan és szinte újszerű állapotban.

Miért fontos ez?

Sajnos a papír háttér meglehetősen drága és nem takarítható. Ha az összepiszkolódik akkor le kell vágni az elhasználódott részt. Egy tekercs háttér kb. 20.000 Ft és 11m hosszú. Mivel egy fotózás során a kifutóként és a háttérként hozzávetőleg 5m van használatban, így legfeljebb 6m az, amit le lehet vágni az elhasználódás során, utána a teljes maradék megy a kukába, mivel már nem alkalmas a fotózásra. Egy kis matek és könnyű belátni, hogy 1m háttér elhasználódása több, mint 3000Ft költséget jelent beszerzési áron.

Ezek után szerintem mindenki másként gondol egy vödör vízre meg egy felmosóra… a tgk ponyva esetén ugyanis csupán ennyi kell ahhoz, hogy újra tiszta és fehér legyen a háttér.

Most, hogy kellően elkanyarodtunk a témától, kapcsoljuk össze a két dolgot. Hogyan lesz élvezetes egy kisbaba számára a szülinapi fotózás és miért kellene takarítani ezután?

Akinek van gyereke tudja, hogy a legfontosabb érzékszervük a szájuk. Bármit találnak, azt a szájukba veszik. Rakjuk is össze a meglévő részleteket. Mit szokás minden szülinapra venni? Persze hogy tortát. Mi történik egy tortával, ha azt a kisbaba közelebbről szemügyre veszi? Ha valaki hallott már az ősrobbanásról, az szerintem némileg megközelíthette ezt az állapotot. Viszont a kiindulási pont (egész torta, tiszta gyerek) és a torta egyesülése a gyerekkel és a környezettel állapot közötti időben remek képeket lehet készíteni egy valóban boldog és önfeledten csapkodó kisbabáról és közben a szükőknek van idejük elmélkedni azon, hogyan távolítják el és zsákolják be az érintett ruhadarabokat anélkül, hogy a gyerekre még több kerüljön.

Szerencsére a hülye ötleteimre a szülők is vevők (noha utólag lehet, hogy átértékelték a döntésüket) így nemrégiben egymás után több ilyen első szülinapos kisbaba fotózásom is volt, amikből válogattam most pár képet a szülők engedélyével.