Az esküvői szezon kezdete előtt kihasználtam az időt és elég sok kisbabát sikerült lencsevégre kapnom. A kisbaba fotózás sokak számára mumus, nem véletlenül. Egy újszülött kisbabát pont nem érdekli se az, amit a fotós mond, sem pedig az, amit az anyuka szeretne. Ő éli a maga kis világát 🙂 Úgyhogy amikor jönnek azok a kérdések, hogy mennyi ideig fog tartani a fotózás, hány kép készül, stb. elég nehéz válaszolni, mert nem tudjuk, de még csak megtippelni se.

Vannak kisbabák, akik a fotózás előtt bevágják a szunyát és eszük ágában nincs foglalkozni a külvilággal, ők most alszanak és pont. Velük 1-másfél óra fotózás után már a stúdió minden létező kellékét felhasználtuk, kipróbáltuk az összes pózt, beállítást és már azon vakarja a fotós a fejét, hogy mit lehetne még.

Aztán van a másik véglet, amikor a kisbaba szó szerint szabotálja a fotózást. Amint megérkezik és elhelyezzük az első pár kép készítéséhez, a szemek kinyílnak, konstatálják a helyzetet, hogy épp nem anyarabszolga ringatja a fenekét és ennek keményen hangot is ad. Majd, miután már minden trükköt bevetettünk az anyukával együtt, hogy a kisbaba egy picit elcsendesedjen (na nem a szomszédok miatt), hogy szavának nyomatékot is adjon egyértelműen közli velünk, hogy Ő biza tojik az egész fotózásra. Mindezt természetesen úgy, hogy a lehető legnagyobb pusztítást végezze 🙂 a fehér habos-babos dekor „babaalátét” ugrott, de mivel azon szépen átszivárog a barna nedü, így a fehér ágytakaró is kiesett a játékból. Szerencsére a lepedőig nem jutott el (de szerintem csak azért, mert gyorsabb voltam).

Külön szerencse, hogy aznapra a másik baba nem kislány, így a fehér nélkül valahogy megleszünk 🙂 Mindenesetre az ágy és környéke kiesett a játékból.

Innentől elég egyértelművé vált számomra, hogy ma nem én diktálok hanem a baba. Nem én mondom meg, milyen képet szeretnék készíteni róla, hanem majd Ő eldönti mi az, amihez a hozzájárulását adja, ha épp nem azon próbálkozik Eszter, az anyuka, hogy a kicsi Gyöngyöt álomba ringassa.

Hogy mennyi ideig tartott a fotózás? Legalább 3 óra. Mennyi időt töltöttem ezalatt a képek készítésével? Szerintem legfeljebb 10-20 percet. Szó szerint minden egyes képért meg kellett dolgoznunk keményen. Eszternek is és nekem is (a kisbabáról nem is beszélve). Viszont az ilyen kihívások után még jobban esik egy ilyen visszajelzés a szülők felől: „Le a kalappal! Nagyon jok lettek!! Rögtön lettek szerelemképek. Amennyit sirt, nem gondoltam, hogy ennyi jo kep sikerul…”